« Gå tillbaka till sökresultaten

Doktorandplats i naturvetenskap på Göteborgs Universitet i Göteborg

Doktorand

Anställningsinformation

Omfattning: Heltid

Varaktighet: 6 månader eller längre

Anställningstyp: Vanlig anställning

Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Lön: Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Beskrivning av jobbet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 53 300 studenter och 6 500 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

För fullstädnig beskrivning av hela tjänsten gällande insitutionen, arbetsuppgifter, doktorandplatsen, bedömningsgrund och tillsättningsförfarande läs annonsen och sök via Göteborgs universitets interna hemsida:

https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för den antagna doktoranden är att skriva en avhandling med fokus på hur klimat- miljöförändringar påverkar svenskt kustfiske, samt att ta nödvändiga kurspoäng. Det kan finnas möjlighet att utföra i undervisning, forskning eller administration som inte är direkt förknippat till avhandlingsämnet och förlänger anställningen. Kandidaten förväntas delta i institutionens aktiviteter, såsom workshops och seminarier.

Syftet med detta doktorandprojekt är att sammanställa och analysera relevant information om klimat, hur terrestra och marina kustnära landskap påverkar fiskpopulationer, samt fiskeridata för att utvärdera populationsdynamiken hos kommersiellt viktiga fiskar längs den svenska västkusten under de senaste århundradet. Med tanke på den potentiellt stora, men lite undersökta, effekten av extrema händelser (som marina värmeböljor och torka/översvämningar) på fisk, kommer detta att specifikt undersökas. Den inhämtade informationen kommer därefter att användas för att göra riskbedömningar av utvalda kustfiskpopulationer för marin rumslig planering med hjälp av klimatmodellsimuleringar.

Behörighet
För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:


• avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i naturvetenskap har den som:
(i) ha en relevant* examen från en utbildning på avancerad nivå inom naturvetenskap, eller (ii) ha avslutat minst 60 högskolepoäng inom en relevant naturvetenskaplig utbildning på avancerad nivå, eller (iii) ha avslutat ett motsvarande program, relevant för det naturvetenskapliga ämnesområdet inom eller utanför Sveriges gränser.

*Relevant för den planerade utbildningen på forskarnivå

För särskild behörighet krävs också att sökande behärskar engelska i tal och skrift på en godtagbar nivå.

Det är önskvärt att kandidaten har dokumenterad erfarenhet inom klimatpåverkan på kustnära områden och/eller fiskekologi. Dokumenterad erfarenhet inom programmering (Matlab, R eller liknande) och förmågan av att hantera stora datavolymer samt fallenhet för statistisk analys räknas som starka meriter.

Anställning
Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

En antagning till utbildning på forskarnivå vid vår institution leder till en doktorsexamen inom naturvetenskap med inriktning miljövetenskap eller naturgeografi.
Denna doktorand finansieras av institutionen och via externa medel.

Omfattning: 100%
Placering: Institutionen för geovetenskaper
Tillträde: Enligt överenskommelse

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen
Kontakta gärna Professor Hans Linderholm in naturgeografi, hans.linderholm@gu.se

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:
https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
För fullstädnig beskrivning av hela tjänsten gällande arbetsuppgifter, insitutionen, doktorandplatsen, bedömningsgrund och tillsättningsförfarande läs annonsen och sök via Göteborgs universitets interna hemsida.

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal.

Ansökan ska inkludera:


• Ett kort personligt brev som motiverar varför tjänsten söks (max en A4)
• En attesterad lista med kvalifikationer (CV)
• En kopia av examensbevis samt utskrift på tagna kurser och betyg
• En kopia på masteruppsats (eller motsvarande), samt andra relevanta publikationer
• Ett utkast till ett forskningsplan som beskriver en potentiell forskningsinriktning kandidaten vill fokusera på inom ramverket för projektet (max 2000 ord, referenser inkluderat). Utkastet skall inkludera relevans, teori, metod och material om hur forskningen kan genomföras.
• Kopior av tidigare anställningsbevis som kan anses relevanta för ansökan
• Kontaktinformation till minst två referenser som är bekanta med den sökandes kvalifikationer.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2021-07-02

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Arbetsgivaren

Göteborgs Universitet

Göteborg

http://www.gu.se/ »

Kvalifikationer

Arbetslivserfarenhet: Relevant erfarenhet för tjänst som Doktorand efterfrågas

Erfarenhetskrav: Doktorand

Ansökningsinformation

Ansök senast: 2021-07-02

Länk till ansökningsformulär »